Saturday, March 16, 2013

A Perfect To Be?

I will always choose a lazy person to do a difficult job.... because, he will find an easy way to do it.
-Bill Gates

Hahaha, I love this quote! Do you know why? Sebab aku adalah salah satu golongan yang PEMALAS.
Urm, I mean bukan betul2 pemalas.. It's just efficient and effective, kahkahkah.
Contohnya adalah seperti :
  1.  Basuh baju seminggu or 2 minggu sekali sebab nak jimatkan air, sabun, softener & elektrik.. and yg paling  penting.. masa.
  2. Malas nak fikir dah, sebab aku rasa baik aku teruskan dengan point sebenar aku dalam entry nih.
CIF Cleaner
Tadaa.. Untuk memudahkan kerja2 perbersihan dengan cara cepat & tak memenatkan. hahaha!
Berus gigi terpakai pulak untuk memberus celah2 sinki yg sukar dibersihkan dgn tangan.
Boleh pakai untuk semua ni, cuci toilet bla bla.. jgn cuci pinggan mangkuk dah lah..
Aku ni pulak bila rajin, terlebih rajin.. Semua aku bersihkan. Bersih tak aku punya dapur? 
For more info how this product can help you : CIF Cleaner

Bila dapur dah bersih, baru lah rasa best nak memasak. Hah, memasak? Aku ni jenis jarang2 sangat memasak.. sebab busy & penat? ehhh? But doesn't mean aku tak tahu memasak.. 

all of this, less than RM10
Aku suka beli kat kedai runcit bahan2 mentah setakat nak makan sorang2 macam aku ni.. wuwuwuw..
Sebab aku boleh beli sikit and boleh dapat harga murah. Senang je, just senyum kat tuan kedai tu.. 
Dapat lah murah. wkwkwkwkw! 
Bahan2 tom yam aku
Aku rasa tom yam la masakan paling senang sekali nak buat, sebab u can just put everything that u want into it! Haha, senang, pantas & menjimatkan masa & tenaga.
And actually kesian kat bakal suami aku nanti, sebab aku tak suka memasak yg complicated bagai2 nih.
Just pray that u won't get someone like me, wkwkwkkww

Bahan paling penting! Kiub tom yam!
Bahan2 yg dah siap di potong
Korang boleh letak apa2 je dalam tom yam korang tu.. 
Mine letak ikan, lobak, kobis, kentang, TEMPE, tomato.
Bahan2 wajib seperti tom yam paste, daun limau purut, serai & cili padi pulak haruslah ada, okay...

Cairkan 2 kiub in 1 litre air
And make sure letak bahan yg lambat masak dulu okay. In my case, lobak & kentang.
Bila dah empuk, baru letak bahan lain. Camne nak tahu dah empuk ke belum kentang tu?
Cucuk dgn garfu. If boleh cucuk dgn mudahnya, means dah ok la tu.. Can proceed to other ingredients.



Jangan lupa merasa pulak tom yam korang tu, cukup masam, masin, pedas and bla3..
Rasa tu yg penting, in my case.. aku makan sorang je..So tak kisah lah camne pun rasanya. 


almost done!
With my favorite apron, hahaha!
Tom yam ikan, only in my kitchen.
Dan aku nak sambung pasal bab kebersihan ni..
Erm.. I'll admit that aku ni tak de lah terlalu pembersih sangat, and tak jugak lah pengotor sangat,
Hissh.. Mengemas rumah pun bila ada mood. And mengemas rumah tu one of my hobby in my leisure time. Kahkahakah. Tak sepatutnya jadi hobi, sepatutnya WAJIB!! Aku paling benci MENYAPU lantai.. Tapi paling suka bersihkan dapur, toilet & bathroom. Sejak sekolah lagi aku benci menyapu. Mungkin kerana jadual bertugas kelas dulu kot.. Arghh, bencinya!! Dan sebab tu jugak bab menyapu ni aku suruh housemate aku buat je, yg lain2 I'll take care. Hahaha! Susah jugak jadi aku ni.. Dah lah keje, kena bersihkan rumah.
Bil2 semua aku yg kena bayar. Urm, apa lagi yg susah jadi aku ni ek?? LOL, but I'm totally love being me! Because I AM AWESOME! Bhahahahaahahhahahahaahhahahahahahhahahahaahahhahaahhahahahhaha.
K bye.

P/S : Things that I always told myself. "If you can never manage your own life,
you won't be able to manage the others."