Monday, March 25, 2013

A Thousand Eyes


Entry kali ni merepek + SCARY. Ceritanya bermula begini.


Nenek aku memang rajin tanam menanam.. So aku dah booking nenas yg nenek aku tanam since last year lagi, hahah! Finally nenas yg ku tunggu-tunggu telah matang juga.. Kikiki~


nenas di balut dengan kain utk mengelakkan dicuri monyet 



Nenas ni dah matang, cuma belum masak sepenuhnya.
So, aku terpaksa tunggu beberapa minggu sebelum nenas ni boleh di makan. Do you know why aku beria2 nak makan nenas ni?
Padahal nenas ni aku boleh beli kat mana2 pasaraya kan?
Hihi, sebab nenas di tanam nenek ku ni superb SEDAP and MANIS! hahah!

Senang cite, sedap gila ah!




Okay, back to main story.
Actually there's an interesting story behind this
"Pineapple" fruits, yet scary though. 

Di pendekkan cerita, buah ni mendapat namanya dari seorang budak perempuan yg bernama "Pina". Dia telah di sumpah oleh ibunya menjadi nenas. She said to her daughter, 

"Oh, you lazy child, You won’t even look! I hope you grow a thousand eyes 
so you’ll be able to find it!"

Dan POOP! Pina bertukar menjadi nenas yg mempunyai seribu mata.
Kira ni macam cerita Tanggang version Philiphine. Ahahaha.
For full story, click here : The Legend of the Pineapple Fruit.


And MOST thanks to Miss Google for the info, chow! XD